Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Θέμα: Το δάσος

Από τις 11-22 Μαΐου, στο νηπιαγωγείο μας συζητούσαμε για το δάσος. 

Αφού μιλήσαμε για το τι ακριβώς είναι ένα δάσος και τι μπορεί να εμπεριέχει (μικρά και μεγάλα ζώα, έντομα, ποταμάκια, δέντρα, χαμηλά φυτά, μανιτάρια, βότανα κλπ), συζητήσαμε έπειτα για τους κινδύνους που το απειλούν (φωτιά, ανεξέλεγκτη υλοτομία) και τέλος, επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το προστατέψουμε. 

Είδαμε σχετικές εικόνες και έπειτα παρατηρήσαμε αντικείμενα της φύσης και του δάσους (πέτρες, καρποί, έντομα, φωλιά πουλιού, φτερά, ξύλα, ρετσίνι κλπ). Τα αγγίξαμε, τα συγκρίναμε και συζητήσαμε γι΄αυτά.


Κάναμε μαθηματικά με την κυρία Συμμετρία...


Διαβάσαμε το ποίημα του Γ. Κρόκου "Συμφωνία με ένα Δέντρο", το συζητήσαμε και το ζωγραφίσαμε.


Κατασκευάσαμε δέντρα του δάσους, χρησιμοποιώντας για τους κορμούς ρολά από χαρτί υγείας...

Μιλώντας για τη φωτιά, κάναμε και λίγη μυθολογία: μάθαμε την ιστορία του Ήφαιστου, του αρχαίου θεού της φωτιάς και της μεταλλουργίας, και στα πλαίσια μιας εργασίας προσπαθήσαμε να γράψουμε το όνομά του.


Μάθαμε επίσης και την ιστορία του Προμηθέα, ο οποίος - όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες - χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε γι΄αυτό από τον Δία.

Έπειτα, διαβάσαμε το συμβουλευτικό βιβλιαράκι για παιδιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας "Ο Καπνούλης συμβουλεύει" και συζητήσαμε για το ρόλο της Πυροσβεστικής και για το έργο της. 

Μάθαμε τον αριθμό 199, τον οποίο μπορούμε να καλούμε σε περίπτωση που δούμε πυρκαγιά, για να έρθει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για βοήθεια.

Τον γράψαμε για να τον θυμόμαστε και χρωματίσαμε με το κατάλληλο χρώμα το πυροσβεστικό όχημα. 


Στο μεταξύ, όσο μιλούσαμε και μαθαίναμε νέα πράγματα, οργανώναμε σταδιακά και το ταμπλό του θέματος στην παρεούλα, με τις κατάλληλες εικόνες.


Τη δεύτερη εβδομάδα, είχαμε προγραμματίσει να πάμε στη Νάουσα, για να επισκεφθούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Εκτροφείο Θηραμάτων και τη Βιβλιοθήκη.

Ξέραμε ότι και στα τρία αυτά μέρη θα μας υποδέχονταν οι υπεύθυνοι για να μας μιλήσουν και για να μας ξεναγήσουν, έτσι ετοιμάσαμε στο σχολείο δωράκια για να τους προσφέρουμε, σαν ευχαριστώ, αλλά και για να μας θυμούνται. Τα δώρα μας ήταν βιβλιαράκια-άλμπουμ, γεμάτα από ζωγραφιές μας με θέμα το δάσος και τα ζώα. 



Αυτές ήταν μερικές από τις δραστηριότητές μας για το δάσος.

Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε και πάλι σε λίγες μέρες!

Ως τότε, να περνάτε καλά, όμορφα και γελαστά!



Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που μας βοήθησαν στο μάθημα και μας έδωσαν ιδέες:

Μερικές από τις εικόνες που χρησιμοποιήσαμε στο ταμπλό του θέματος προέρχονται από τα ιστολόγια της νηπιαγωγού Ζήση Ανθής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου