Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

~ Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ~ "Με τα μάτια των μοντέρνων ζωγράφων" (Δ΄ Μέρος: Βασίλι Καντίνσκι)

Συνεχίζοντας το Πρόγραμμά μας "Με τα μάτια των μοντέρνων ζωγράφων" (Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης), γνωρίσαμε τον ζωγράφο Βασίλι Καντίνσκι (Wassily Κandinsky).

Ο Βασίλι Καντίνσκι (16 Δεκεμβρίου 1866 – 13 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος - γεννήθηκε στη Μόσχα. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι (ο πατέρας του ήταν έμπορος τσαγιού) και ο Βασίλι ήταν το μοναδικό παιδί τους. Κάποια στιγμή, οι γονείς του χώρισαν και ανέλαβε να τον μεγαλώσει  η θεία του, Ελισάβετ.

Ο Καντίνσκι σπούδασε στο πανεπιστήμιο Νομικά και Οικονομικά και παράλληλα έκανε μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου. Αρχικά ασχολούνταν με τη ζωγραφική μόνο στον ελεύθερο χρόνο του, έπειτα όμως, άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο γι’ αυτή, και ειδικά για την αφηρημένη ζωγραφική. 

Σε ηλικία τριάντα ετών, αποφάσισε να παρατήσει τη δικηγορία. Πήγε στο Μόναχο και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής μαζί με τον Πάουλ Κλέε. Μερικά χρόνια αργότερα, δίδαξε τοιχογραφία στη σχολή Μπαουχάους, εκεί όπου δίδασκε και ο Κλέε.

Ο Καντίνσκι θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και δημιουργός της αφηρημένης τέχνης. Ζωγράφιζε φιγούρες, τοπία και συνθέσεις, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και γεωμετρικά σχήματα. Συχνά είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τι ακριβώς δείχνουν οι πίνακές του, γιατί τα χρώματα και τα σχήματα απλώνονται και ανακατεύονται, και μοιάζουν σαν να τα ζωγράφισε παιδί. Παρόλα αυτά, οι πίνακές του είναι γοητευτικοί και προκαλούν πολλές σκέψεις και συναισθήματα.

Σε όλη του τη ζωή, ο Καντίνσκι παρουσίασε έργα του σε διάφορες πόλεις κάνοντας ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, δίδαξε ζωγραφική και έγραψε διάφορα σημαντικά κείμενα γι’ αυτή. 

Με τη βοήθεια του βιβλίου "Kandinsky" μάθαμε μερικά πράγματα για τη ζωή του ζωγράφου και για το έργο του: 


Όπως κάνουμε κάθε φορά, οργανώσαμε το ταμπλό μας για το θέμα, βάζοντας εικόνες από κάποια αντιπροσωπευτικά έργα του Καντίνσκι:


Βρήκαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με τα γράμματα και με τις λέξεις (Κ,κ - Καντίνσκι): βρήκαμε λέξεις που αρχίζουν από Κ, τις τοποθετήσαμε στο φακελάκι του Κ,κ και έπειτα ανασυνθέσαμε το όνομα του Καντίνσκι με κεφαλαία και με πεζά γράμματα.



Αφού λοιπόν μάθαμε τόσο καλά το όνομα του ζωγράφου, το επόμενο βήμα ήταν να το γράψουμε στο χαρτί, όπως μπορούσε ο καθένας. Τα καταφέραμε μια χαρά!


Πολλοί από εμάς ζωγράφισαν στο κάτω μέρος του χαρτιού τον Καντίνσκι, μαζί με τα πινέλα του και με τους πίνακές του (και μάλιστα, η Ζωή τον ζωγράφισε με το φίλο του τον Πάουλ Κλέε! Θυμόταν που είχαμε πει πως αυτοί οι δυο ζωγράφοι κάνανε παρέα και δίδασκαν μαζί στη μεγάλη σχολή που τη λέγανε Μπαουχάους...)


Στον υπολογιστή, είδαμε τον πίνακα του Καντίνσκι "Ανοδικός" (Upward, 1929) και συζητήσαμε γι΄αυτόν (χρώματα, φόντο, αν είναι αφηρημένος ή συγκεκριμένος). Πολλοί ρώτησαν τι σημαίνει το όνομά του και προσπάθησαν να βρουν το λόγο που ο ζωγράφος ονόμασε έτσι το συγκεκριμένο πίνακα, δίνοντας ο καθένας τις δικές του εξηγήσεις. 

Κατόπιν, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας πίνακα, χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο φύλλο εργασίας.



Παρατηρώντας τον πίνακα "Τετράγωνα με Ομόκεντρους Κύκλους" θελήσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο, αλλά με το δικό μας τρόπο.


Κόψαμε λοιπόν πολλούς χαρτονένιους κύκλους, σε διάφορα χρώματα, δουλέψαμε με νερομπογιές, κόλλες και μαρκαδόρους και δημιουργήσαμε δέντρα με ομόκεντρους κύκλους. Έμοιαζαν σαν ανθισμένα!




Ε, μετά από όλα αυτά, να μην κάναμε και μια ομαδική εργασία; 

Προσπαθήσαμε να αναπαράγουμε τον πίνακα του Καντίνσκι "Αρκετοί Κύκλοι", βλέποντάς τον από το βιβλίο που είχαμε για το ζωγράφο. 

Εντάξει, δεν έγινε και ακριβώς ίδιος... αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κοντά με το αρχικό - και μας άρεσε! 

Στο τέλος, ως μικροί ζωγράφοι που είμαστε, υπογράψαμε το έργο μας! 

(Σιγά το δύσκολο... αφού όλοι ξέρουμε πια να γράφουμε το όνομά μας!!
Τι, δεν μας πιστεύετε; Για δείτε στη φωτογραφία!!!)


Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε και πάλι σε λίγες μέρες!

Ως τότε, να περνάτε καλά, όμορφα και γελαστά!



Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που μας βοήθησαν στο μάθημα και μας έδωσαν ιδέες:

► Φύλλα εργασίας: 

► Προσεγγίζοντας τα σχήματα μέσα από έργα του Kandinsky:

► Σχήματα και τέχνη - Βασίλι Καντίνσκι:

► Εμείς και ο Καντίνσκι...:

► Ζωγραφίζοντας τους κύκλους του Βασίλι Καντίνσκυ:

► Στα βήματα του Βασίλι Καντίνσκι:


Βιβλιογραφία:

Düchting H. (2012). Kandinsky (Taschen Basic Art Series). Cologne; Germany: Taschen GmbH


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου