Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

~ Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ~ "Με τα μάτια των μοντέρνων ζωγράφων" (Β΄Μέρος: Άντι Γουόρχολ)

Συνεχίζοντας το Πρόγραμμά μας "Με τα μάτια των μοντέρνων ζωγράφων" (Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης), γνωρίσαμε τον ζωγράφο Άντι Γουόρχολ και την Ποπ Αρτ (Andy Warhol, Pop Art).

  Ο Άντι Γουόρχολ (6 Αυγούστου 1928 — 22 Φεβρουαρίου 1987) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης, ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και συλλέκτης, πρωτοπόρος του κινήματος της Ποπ Αρτ. Γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ, από γονείς που ήταν Σλοβάκοι μετανάστες.

Έζησε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε αρχικά σαν σχεδιαστής παπουτσιών. Έπειτα, δούλεψε σαν εικονογράφος. Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και αρχικά ήταν επηρεασμένη από θέματα διαφημίσεων, καθημερινά αντικείμενα και από τις εικόνες των κόμικς, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της Ποπ Αρτ. 

Απέκτησε μεγαλύτερη φήμη δημιουργώντας πίνακες που απεικόνιζαν κουτιά σούπας της εταιρείας Κάμπελ ή μπουκάλια Κόκα Κόλα και μέχρι το 1963 παρήγαγε μαζικά τέτοιου τύπου έργα. 

Επίσης, δημιουργούσε πίνακες και μεταξοτυπίες με προσωπογραφίες διασημοτήτων, χρησιμοποιώντας φανταχτερά χρώματα.

Με τη βοήθεια του βιβλίου Γουόρχολ (Σειρά: Μεγάλοι Ζωγράφοι), μάθαμε λίγα πράγματα για τη ζωή του ζωγράφου και είδαμε πολλά από τα έργα του. Συζητήσαμε για το καθένα από αυτά, είπαμε τι μας αρέσει ή τι δεν μας αρέσει, τι μας φαίνεται ασυνήθιστο ή περίεργο, και τι συναισθήματα μας προκαλεί το καθένα. ΄Επειτα, οργανώσαμε κατάλληλα το ταμπλό μας:


Μας άρεσε πολύ το παρακάτω έργο του Γουόρχολ με τον Μίκυ Μάους και αποφασίσαμε να το κάνουμε κι εμείς.


Ο καθένας μας ζωγράφισε το δικό του Μίκυ, με σκοπό να τους ενώσουμε όλους μαζί, δημιουργώντας μια ομαδική εργασία που θα έμοιαζε πολύ με τον πίνακα του Γουόρχολ.

Όμως, είμαστε 11 παιδιά στην τάξη... και έπρεπε να έχουμε ζυγό αριθμό εργασιών, για να βγει σωστά το τελικό αποτέλεσμα.


Ο φίλος μας ο Μάκης έσωσε τελικά την κατάσταση: προσφέρθηκε να ζωγραφίσει το Μίκυ δύο φορές!! Κι έτσι, η κυρία μας ένωσε 12 εργασίες μαζί... δημιουργώντας την παρακάτω ομαδική εργασία/πίνακα!


Στο μεταξύ, η κυρία μας μάλλον κάτι είχε πάθει, γιατί μας είχε τρελάνει στις φωτογραφίες. Κάθε λίγο και λιγάκι, εκεί που παίζαμε, ή ζωγραφίζαμε, μας φώναζε έναν-έναν: "Έρχεσαι λίγο σε παρακαλώ; Να σε βγάλω μια φωτογραφία; Θα μου χαμογελάσεις; Ωραία. Πες "Τυρίίίιιιιιι!!!" ΚΛΙΚ!

Τη ρωτήσαμε τι τις ήθελε τις φωτογραφίες μας, και δεν μας έλεγε. "Δε θα σας πω! Έκπληξη!" Κι όλο κάτι έκανε με τις φωτογραφίες μας στον υπολογιστή.

Αφού δε μας έλεγε, μελετήσαμε κι εμείς τον παρακάτω πίνακα του Γουόρχολ, στον οποίο είχε ζωγραφίσει τη Βασίλισσα της Αγγλίας. Μας φάνηκε κάπως περίεργος, αλλά μας άρεσε! Προσέξαμε τα πάντα: το φόντο, τα τετράγωνα που έβαλε δίπλα στο κεφάλι της, τις διάφορες γραμμές. 

Μετά από αυτό, η κυρία μας μάς θύμισε τις φωτογραφίες που μας είχε βγάλει. "Θέλετε να τις δείτε"; μας ρώτησε. Ε, ΝΑΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!

Τις έφερε, και ξαφνιαστήκαμε. Οι φωτογραφίες μας ήταν όλες ασπρόμαυρες!! (να λοιπόν τι έκανε η κυρία μας μ΄αυτές στον υπολογιστή...) Επί τη ευκαιρία, μάθαμε ότι αυτού του τύπου οι κοντινές φωτογραφίες ονομάζονται "πορτρέτα" ή "προσωπογραφίες".

Μας άρεσαν πάρα πολύ! Χαμογελούσαμε όλοι σ΄αυτές και ορισμένοι από εμάς, μάλιστα, είχαν πάρει και ωραίες πόζες!

"Και τώρα, τι λέτε, να τις κάνουμε να φαίνονται σαν τη "Βασίλισσα της Αγγλίας" του Γουόρχολ"; μας ρώτησε.

Ε, ναι!!!

Στην πορεία, χάσαμε λίγο από τον αρχικό ενθουσιασμό μας: οι φωτογραφίες μας, μας άρεσαν πολύ έτσι όπως ήταν... και δε θέλαμε να τις χαλάσουμε, να τις μουτζουρώσουμε ή να τις καλύψουμε πολύ. Έτσι, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο νερομπογιές (που θα έδιναν χρώμα, αλλά δε θα κάλυπταν τα πρόσωπά μας) και να μην κάνουμε περίεργες γραμμές, όπως είχε η Βασίλισσα.

Ο καθένας μας διάλεξε το αγαπημένο του χρώμα νερομπογιάς και πέρασε με αυτό όλη τη φωτογραφία του, χρησιμοποιώντας πινέλο. 

Μπορεί να μην κάναμε τις διάφορες γραμμές, αλλά βάλαμε όμως τα δύο μικρά τετράγωνα στη φωτογραφία, όπως τα είχε ο Γουόρχολ, δίπλα από το κεφάλι μας. Χρησιμοποιήσαμε χαρτί γλασέ για τα τετραγωνάκια και τα κολλήσαμε επάνω στη φωτογραφία.  

Αφού τελειώσαμε, κολλήσαμε τις φωτογραφίες μας στο ανακυκλωμένο χαρτί που είχαμε φτιάξει σε παλαιότερη δραστηριότητα (και το οποίο περίμενε υπομονετικά τόσο καιρό, να έρθει η σειρά του για να χρησιμοποιηθεί κι αυτό κάπου...)

Κι έτσι, αποκτήσαμε υπέροχα καδράκια για το δωμάτιό μας!

(και όχι κάποια τυχαία καδράκια... αλλά καδράκια με τις προσωπογραφίες μας, 
και μάλιστα αλά Άντι Γουόρχολ!!!)



Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε ξανά σε λίγες μέρες.

Ως τότε, καλά να περνάτε!!



Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που μας βοήθησαν στο μάθημα και μας έδωσαν ιδέες:

►Άντυ Γουόρχολ - Ξένοι Εικαστικοί

Hartaetoi. Tag Archives: Τα παιδιά ζωγραφίζουν Andy Warhol. 

Ο εφήμερος κόσμος του Αντι Γουόρχολ.

Warhol Pop Art Portraits. 


Βιβλιογραφία: 

Quaranta D. (2006). Γουόρχολ (Σειρά: Μεγάλοι Ζωγράφοι). Αθήνα: Η Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου