Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Θέμα: Χελιδονίσματα

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καλωσορίσαμε το Μάρτη και την Άνοιξη στο νηπιαγωγείο μας και αναβιώσαμε το έθιμο της "Χελιδόνας", τραγουδώντας τα "Χελιδονίσματα".

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και διατηρείται ακόμη σε αρκετές περιοχές της χώρας.   

Το έθιμο έχει ως εξής: την πρώτη Μαρτίου (ή στις 21 Μαρτίου που είναι η εαρινή ισημερία), τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού που έχουν φτιάξει (την "χελιδόνα") και τραγουδούν ένα είδος καλάντων για την άνοιξη (τα "χελιδονίσματα"). Η "χελιδόνα" άλλοτε στολίζεται με φύλλα και λουλούδια, κι άλλοτε με κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά, αναλόγως την περιοχή.

Τα κάλαντα διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή (οι στίχοι, κυρίως), όλα όμως καλωσορίζουν την άνοιξη και αποχαιρετούν το χειμώνα. 


Εμείς ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας μιλώντας για το Μάρτη, μάθαμε παροιμίες που σχετίζονται μ΄αυτό το μήνα του χρόνου και φορέσαμε τα "μαρτάκια" μας (βραχιολάκια από κόκκινο και λευκό νήμα) για να μη μας κάψει ο ήλιος. 

(Η αλήθεια είναι ότι ειδικά στις πρώτες μέρες του Μαρτίου ο ήλιος δεν εμφανίστηκε και πολύ, αλλά εμείς δεν πτοηθήκαμε...!!)

Οργανώσαμε το ταμπλό μας με τις κατάλληλες εικόνες και με τις παροιμίες και μάθαμε τα Χελιδονίσματα.


Έπειτα,  ζωγραφίσαμε το Μάρτη, και μέσα στην κατασκευή μας φυλάξαμε τις παροιμίες που μάθαμε.


Μιλήσαμε επίσης για τα χελιδόνια, μάθαμε ότι είναι αποδημητικά πουλιά και ότι αυτή την εποχή επιστρέφουν πίσω στη χώρα μας, γνωρίσαμε τα χαρακτηριστικά τους, τι τρώνε, πώς χτίζουν τις φωλιές τους και πώς μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Αφού τα καταλάβαμε όλα αυτά, συνεργαστήκαμε για να κατασκευάσουμε μια χελιδονοφωλιά με απλά υλικά και την κρεμάσαμε στην τάξη μας.


Έπειτα, αποφασίσαμε να στολίσουμε ανοιξιάτικα την πόρτα μας! 

Την αφορμή μας την έδωσε η κυρία Άνοιξη, η οποία ήρθε στο Νηπιαγωγείο μας για να μας κάνει παρέα. Μας είπε ότι είχε βαρεθεί το φόρεμά της και μας ζήτησε να της φτιάξουμε ένα καινούριο, λουλουδάτο, ανοιξιάτικο φόρεμα. Άλλο που δε θέλαμε εμείς! Της το φτιάξαμε, κολλώντας επάνω της πολλά μικρά χρωματιστά χαρτάκια για κέικ, το ένα δίπλα στο άλλο. Έγινε πολύ όμορφη! Την κολλήσαμε στην πόρτα μας και για να μην είναι μόνη της, ζωγραφίσαμε πολλά λουλούδια που ξέρουμε ότι της αρέσουν, τα κολλήσαμε κι αυτά γύρω της, προσθέσαμε κι έναν ήλιο, ένα χελιδόνι και μια λιβελλούλα... και η πόρτα μας ήταν έτοιμη!

Από τότε, κάθε πρωί, η κυρία Άνοιξη μας καλωσορίζει...


Σειρά είχε η κατασκευή της χελιδόνας. Ο καθένας μας χρωμάτισε διάφορα λουλούδια, και ετοιμάσαμε τη "χελιδόνα" μας χρησιμοποιώντας το εσωτερικό χαρτονένιο ρολό που έχουν τα χαρτιά κουζίνας, ως βάση. Πάνω του στερεώσαμε τη χελιδόνα, τα λουλούδια, φύλλα και ένα κουδουνάκι.


Ήμασταν έτοιμοι πια για να πούμε τα κάλαντα! Θέλαμε να ξεκινήσουμε από το Δημοτικό Σχολείο, και μετά να κάνουμε μια βόλτα στο χωριό και να τα πούμε και εκεί, όμως ο καιρός δε μας βοήθησε καθόλου... σχεδόν κάθε μέρα ήταν βροχερός, κρύος και ομιχλώδης, και δεν μπορούσαμε να βγούμε και να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις. 

Έτσι, επισκεφθήκαμε τελικά μόνο το Δημοτικό Σχολείο και τραγουδήσαμε τα "χελιδονίσματα" σε κάθε τάξη.


Σας ευχόμαστε χαρούμενη Άνοιξη!

Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε ξανά σε λίγες μέρες.

Ως τότε, καλά να περνάτε και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου