Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Θέματα: Η κυρά-Σαρακοστή ~ Η Αμυγδαλιά

Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με δύο θέματα.

Γυρίζοντας πίσω στο νηπιαγωγείο έπειτα από την Καθαρά Δευτέρα, μιλήσαμε για τη Σαρακοστή και μάθαμε σχετικά με το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής, ένα πολύ παλιό ελληνικό έθιμο που έχει σχέση με το Πάσχα. 

Η Κυρα-Σαρακοστή, η οποία φτιάχνεται από χαρτί, ή ακόμη και από ζυμάρι, είναι στην ουσία ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο, το οποίο μας βοηθά να μετράμε τις μέρες και τις βδομάδες της Σαρακοστής. Καταλαβαίνουμε έτσι πολύ εύκολα εμείς τα μικρά παιδιά, πόσο διαρκεί η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και πότε πλησιάζει το Πάσχα.

Η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 ποδαράκια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και συνήθως απεικονίζεται χωρίς αυτιά, για να μην ακούει κακές λέξεις και κουτσομπολιά.


Αφού συζητήσαμε, ο καθένας μας έπειτα ετοίμασε τη δική του κυρα-Σαρακοστή και τις κρεμάσαμε στην τάξη μας.

Κάθε βδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα θα κόβουμε κι από ένα ποδαράκι της, ώσπου να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και στο Πάσχα.



Έπειτα, με αφορμή ένα ανθισμένο κλαδί αμυγδαλιάς που έφερε η κυρία μας στην τάξη, συζητήσαμε για το δέντρο αυτό, που ανθίζει πρώτο από όλα τα άλλα καρποφόρα, και μοιάζει σαν να βιάζεται να φέρει την άνοιξη.  


Διαβάσαμε το μύθο της αμυγδαλιάς, μαθαίνοντας την ιστορία της Φυλλίδας που αγάπησε το γιο του Θησέα, το Δημοφώντα, και πληροφορηθήκαμε το γιατί μεταμορφώθηκε σε αμυγδαλιά. 

Κάναμε μαθηματικά με την αμυγδαλιά και εργασίες εμπέδωσης...


...Και βάλαμε μπρος να φτιάξουμε το δικό μας πίνακα με θέμα την αμυγδαλιά, χρησιμοποιώντας τις παλάμες μας για να σχηματίσουμε το δέντρο και τα κλαδιά του.



Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε ξανά σε λίγες μέρες.

Ως τότε, καλά να περνάτε και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!



Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που μας βοήθησαν στο μάθημα αυτή την εβδομάδα:

Μυθαγωγία (για το μύθο της Αμυγδαλιάς): 
http://mythagogia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου