Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Θέμα: Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821

Τις προηγούμενες ημέρες στο νηπιαγωγείο μας συζητήσαμε για την 25η Μαρτίου 1821.

Μέσα από τα ιστορικά στοιχεία που μας είπαν οι κυρίες μας, μάθαμε για την Τουρκοκρατία, για την Επανάσταση των Ελλήνων έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς και γνωρίσαμε τους ήρωες του 1821 και τη δράση τους. 

Μάθαμε καινούριες λέξεις, παρατηρήσαμε σχετικές με την Επανάσταση εικόνες και σιγά-σιγά, οργανώσαμε τα ταμπλό μας στην παρεούλα.


Η κυρία με την πράσινη παραδοσιακή φορεσιά (πάνω αριστερά) που ήρθε στην τάξη μας, μας εντυπωσίασε και μας έδωσε αφορμή να μιλήσουμε για τις φορεσιές των ανδρών και των γυναικών εκείνης της εποχής. 

Η φίλη μας η Ζ... ζωγράφισε πολύ όμορφα την κυρία με την παραδοσιακή φορεσιά στις ελεύθερες δραστηριότητες!


Με τη βοήθεια ενός άλλου φίλου μας, φτιάξαμε έναν τεράστιο τσολιά. 

Ο φίλος μας ξάπλωσε στο πάτωμα, κάναμε το περίγραμμα του σώματός του σε χαρτί του μέτρου και έπειτα συνεργαστήκαμε όλοι μαζί για να "ντύσουμε" τον τσολιά, χρησιμοποιώντας διάφορα χαρτιά. Έγινε κι αυτός πολύ ωραίος, και αποφασίσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε στο σκηνικό της γιορτής μας.  

Τα μεγαλύτερα παιδιά της τάξης συνεργάστηκαν για να αντιγράψουν στην εργασία μας τις λέξεις "Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ροδοχωρίου".


Κάναμε και διάφορες άλλες εργασίες: ζωγραφίσαμε το "Κρυφό Σχολειό" και τους Ήρωες του 1821. Έπειτα, φτιάξαμε μια τρισδιάστατη χειροτεχνία, που απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όπως ήδη είχαμε μάθει, η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα! Και εθνική επέτειος, αλλά και μεγάλη θρησκευτική εορτή!


Σειρά είχε το τσαρούχι του τσολιά... 

Κάθε ένας από μας έβαλε τα δυνατά του, για να αντιγράψει στην εργασία του τη φράση "25 Μαρτίου 1821". 
Είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας: όχι μόνο καταφέραμε να γράψουμε αυτή τη μεγάλη και δύσκολη φράση, αλλά τα πήγαμε και πολύ καλά!! 
Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι αυτή την εργασία μας για να στολίσουμε το σκηνικό της γιορτής μας.


Στο μεταξύ, οι κυρίες μας μοίρασαν τα ποιήματά μας για τη γιορτή: κάθε παιδάκι, θα παρουσίαζε έναν ήρωα του 1821, λέγοντας κάποια λόγια γι΄αυτόν και για τη δράση του.

Παράλληλα, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τα τραγούδια που σκοπεύαμε να τραγουδήσουμε στη γιορτή και ξεκινήσαμε τις πρόβες στο Δημοτικό Σχολείο. Όπως πάντα, η γιορτή μας θα γινόταν μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού.

Διαβάσαμε το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου "Τα Ελληνάκια", το οποίο είναι ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα, και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης. 

Αφού συζητήσαμε σχετικά, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε ομαδικά το δικό μας υφαντό.


Έπειτα, διαβάσαμε την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη (Σοφία Ζαραμπούκα, διασκευή για παιδιά) και συζητήσαμε: "Τι είναι ο Πόλεμος; Τι είναι η Ειρήνη; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Τι συμβαίνει στον κόσμο και στους ανθρώπους όταν έχουν Πόλεμο/όταν έχουν Ειρήνη; Ποιον από τους δυο προτιμάμε εμείς και γιατί; Πώς φανταζόμαστε τον Πόλεμο/την Ειρήνη; " 

Από τις απαντήσεις μας προέκυψε πως όλοι μας προτιμάμε την Ειρήνη. Επί τη ευκαιρία, συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε την Ειρήνη να έρχεται στην τάξη μας και να μας κάνει παρέα: να είμαστε αγαπημένοι, να μη μαλώνουμε, να μη γκρινιάζουμε, να μοιραζόμαστε, να βοηθάμε, να ακούμε ο ένας τον άλλο και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Καταλάβαμε πως αν δεν τα κάνουμε αυτά, στην τάξη μας θα έρχεται ο Πόλεμος (και δεν τον θέλουμε καθόλου!!!) 

Συλλαβίσαμε τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ, αναγνωρίσαμε τα γράμματά της και την ανασυνθέσαμε παίζοντας στην παρεούλα, πρώτα με κεφαλαία γράμματα κι έπειτα με μικρά.


Ψάξαμε να βρούμε τα γράμματα της λέξης ΕΙΡΗΝΗ σε ένα φύλλο εργασίας και ζωγραφίσαμε την Ειρήνη έτσι όπως τη φανταζόμαστε. Οι περισσότεροι από εμάς τη φαντάστηκαν ως μια όμορφη χαμογελαστή κοπέλα, με μακριά μαλλιά και με όμορφα ρούχα.


Ανήμερα της 25ης Μαρτίου βάλαμε τα καλά μας ρούχα, φορέσαμε το χάρτινο φέσι του τσολιά που είχαμε φτιάξει, και συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο μας για να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την Εθνική μας Επέτειο. 

Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος, με έντονη βροχή, αλλά εμείς δεν πτοηθήκαμε! Πήγαμε πρώτα στην εκκλησία, έπειτα συγκεντρωθήκαμε στο Ηρώο του χωριού μας, καταθέσαμε το στεφάνι μας στους Ήρωες και κατόπιν επιστρέψαμε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου για να παρουσιάσουμε σε σας, τους γονείς και τους φίλους μας, όλα όσα είχαμε ετοιμάσει για να τιμήσουμε την Εθνική μας Επέτειο.

Μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά είπαμε δυνατά και περήφανα τα λόγια μας, αναπαραστήσαμε σκηνές του 1821, τραγουδήσαμε με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς.






Περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μπορείτε να δείτε και στο μπλογκ "Ροδοχωρίτης", κάνοντας κλικ εδώ.

Από το μπλογκ "Ροδοχωρίτης" προέρχεται και το παρακάτω βίντεο, όπου τραγουδάμε το "Θούριο" του Ρήγα. (© video copyright by Rodochoritis, 2015. http://rodochoritis.blogspot.gr/)



Αυτές ήταν μερικές από τις δραστηριότητές μας για την 25η Μαρτίου 1821.


Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε ξανά σε λίγες μέρες.

Ως τότε, καλά να περνάτε και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε! 



Χρήσιμες Διευθύνσεις:

Ευγενία Φακίνου "Τα Ελληνάκια" (Η ιστορία, από τη σελίδα "Παιδικά")


Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ροδοχωρίου για την άψογη συνεργασία και για τη βοήθειά του (ηχητική κάλυψη εκδήλωσης, μπουφές κ.ά.), καθώς και για τη συνεχή στήριξή του στις ανάγκες των σχολείων μας.

Τα νήπια και οι νηπιαγωγοί του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ροδοχωρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου