Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Θέματα: Πάσχα ~ 2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Φέτος, το Πάσχα πέφτει νωρίς, έτσι αμέσως μετά την 25η Μαρτίου έπρεπε να ξεκινήσουμε τις πασχαλινές μας ετοιμασίες.

Με τη βοήθεια της παιδικής Βίβλου μιλήσαμε για τη μεγάλη αυτή γιορτή, γνωρίσαμε τα θαύματα του Κυρίου, τα Πάθη Του και συζητήσαμε για την Ανάστασή Του. Συζητήσαμε επίσης για τα έθιμα του Πάσχα και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε κάποια από αυτά στο νηπιαγωγείο μας.

Μάθαμε το γράμμα Π, π από το οποίο ξεκινά η λέξη Πάσχα. Δουλέψαμε αρκετά με τη λέξη Πάσχα και με το Π, π παίζοντας διάφορα παιχνίδια στην παρεούλα. Στις ελεύθερες δραστηριότητες η φίλη μας η Ζωή Τ. κατασκεύασε το Π και το διακόσμησε, χρησιμοποιώντας διάφορα χαρτιά, κόλλα και μαρκαδόρους.

Βάλαμε στο ταμπλό μας εικόνες σχετικές με το Πάσχα και κρεμάσαμε και το Π που έφτιαξε η Ζωή.


Αποφασίσαμε να βάψουμε αυγά. Ο καθένας από εμάς έφερε ένα βρασμένο αυγό στο νηπιαγωγείο, το οποίο το τυλίξαμε με διάφορα χρωματιστά χαρτιά γκοφρέ. Βρέξαμε με νερό τα αυγά μας για να ξεβάψει το γκοφρέ, ρίξαμε και λίγο ξύδι για να είναι πιο σταθερό το χρώμα και τα αφήσαμε να στεγνώσουν καλά. 

Αφού στέγνωσαν, ξετυλίξαμε το γκοφρέ και διακοσμήσαμε τα αυγά μας με πούλιες.

(Με αυτό τον τρόπο. τα αυγά μας μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένα από μάρμαρο! Δεν τρώγονται όμως, είναι διακοσμητικά, γιατί χρησιμοποιήσαμε κόλλα και χρώματα που δεν είναι κατάλληλα για τρόφιμα).


Για να μπορέσουμε να πάρουμε τα βαμμένα αυγά μας στο σπίτι, χρειαζόμασταν μια αυγοθήκη... και τη φτιάξαμε πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας χαρτιά που χρωματίσαμε, χαρτόνια και ένα πλαστικό ποτηράκι. 



Κάναμε κι άλλες κατασκευές: ένα φαναράκι-κοτούλα, την κάρτα μας (όπου ο καθένας μας έγραψε την ευχή "Καλό Πάσχα" όπως μπορούσε), ένα καλαθάκι και διάφορες χειροτεχνίες. Επίσης, φτιάξαμε Λαζαράκια από ζύμη.

Μερικές από τις κατασκευές μας μπήκαν στο καλαθάκι για να τις πάρουμε στο σπίτι, και κάποιες άλλες χρησιμοποιήθηκαν για να στολίσουμε το νηπιαγωγείο μας.





Παράλληλα, στις 2 Απριλίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (που είναι και η ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) κατασκευάζοντας το Δέντρο της Γνώσης και διαβάζοντας παραμύθια.


Την τελευταία ημέρα πριν από τις διακοπές, μαζευτήκαμε όλοι μαζί (και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου) για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του φίλου μας Νικόλα. Του τραγουδήσαμε, ο Νικόλας έσβησε το κεράκι του χαρούμενος και απολαύσαμε την νόστιμη τούρτα του.

Χρόνια σου Πολλά, Νικόλα!!!
Να είσαι γερός, καλότυχος και ευτυχισμένος και καλή πρόοδο να έχεις! 


Αυτές ήταν μερικές από τις δραστηριότητές μας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! 
Θα τα πούμε ξανά μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Σας ευχόμαστε 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία και χαρά!

Να περάσετε υπέροχα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου