Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα: Οι Τρεις Ιεράρχες

Κάθε χρόνο στις 30 του Γενάρη, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών (Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Βασίλειος ο Μέγας και  Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ή Γρηγόριος ο Θεολόγος). Οι τρεις Ιεράρχες είναι επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, καθώς και οι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών.

Εμείς τα νηπιάκια λοιπόν, μέσα από διάφορα κείμενα που διαβάσαμε, καθώς και από υλικό που είδαμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, γνωρίσαμε τους τρεις αυτούς Πατέρες της εκκλησίας μας και πληροφορηθήκαμε για τη ζωή, τη δράση και τη σοφία τους. Μάθαμε πως ήταν οι θεμελιωτές της παιδείας και πως η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων. 

Ακούσαμε κάποια από τα σοφά λόγια τους και τα συζητήσαμε, παρατηρήσαμε εικόνες τους και ακούσαμε το τροπάριό τους, το οποίο ψάλλεται στην εκκλησία.


Έπειτα, στα εικαστικά, εργαστήκαμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε μια εικόνα - πάπυρο με τους Τρεις Ιεράρχες. Γίναμε μια παρέα γύρω από το τραπέζι, μοιραστήκαμε τις ξυλομπογιές του σχολείου (είναι όμορφο να μοιραζόμαστε πράγματα με τους φίλους μας!) και ζωγραφίσαμε ο καθένας με το δικό του τρόπο την εικόνα των Τριών Ιεραρχών. 

Αφού τελειώσαμε, περάσαμε όλη τη ζωγραφιά μας με πινέλο βουτηγμένο σε αραιωμένο νεσκαφέ (περίεργο υλικό να χρησιμοποιήσει κανείς για ζωγραφική... δεν περιμέναμε ότι μπορούμε να ζωγραφίσουμε με αυτό!  Μας άρεσε!!) και της δώσαμε μια όψη σαν παλιό ξύλο. Τη στολίσαμε με λίγη χρυσόσκονη στις άκρες, κολλήσαμε κορδελίτσα (για να μπορούμε να την κρεμάσουμε) και το μεσημέρι, πήραμε μαζί μας την εργασία μας στο σπίτι.



Ευχαριστούμε που ήσαστε μαζί μας! Θα τα πούμε ξανά σε λίγες μέρες.

Ως τότε, καλά να περνάτε και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!



Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που μας βοήθησαν στο μάθημα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου